Naszym zdaniem w kuchni najważniejsza jest funkcjonalność. Jeśli zastanawiacie się od czego zacząć projektowanie tego pomieszczenia to dobrym punktem wyjścia jest właśnie ciąg technologiczny.
Ciąg technologiczny, inaczej ciąg roboczy to kolejność ustawienia sprzętów i rozmieszczenia blatów w kuchni zgodnie z kolejnością wykonywania czynności przy przygotowywaniu posiłków. To podstawa, o której dowiesz się już podczas wstępnych rozmów z projektantem, czy własnych poszukiwań inspiracji, dzięki którym tutaj trafiłaś/eś. Ciąg roboczy ma kluczowy wpływ na funkcjonalność kuchni, ale również decyduje o wyglądzie całego pomieszczenia. Dlatego tak dużo się o nim mówi i dlatego my też chcemy przybliżyć to pojęcie.
Trójkąt roboczy
Mamy 3 punkty strategiczne w kuchni:
- Przechowywanie, czyli zwykle lodówkę, czasem również spiżarnię lub składziki na suche produkty.
- Mycie – zlew, zmywarkę.
- Obróbkę termiczną, czyli kuchenkę, płytę grzewczą, piekarnik.
Właśnie te elementy kryje pojęcie trójkąt roboczy. Co to oznacza dla projektu kuchni?
Po pierwsze, te 3 punkty powinny być blisko siebie. Nie chcesz przecież codzienne pokonywać dodatkowych kilometrów. Kuchnia nie służy do spacerów. Jakie odległości bierzemy pod uwagę? 1-2 kroki lub na wyciągnięcie ręki. Teoria głosi, że powinno to być ok. 120 – 210 cm między lodówką a zlewem i zlewem a kuchenką oraz 120 cm – 270 cm między kuchenką a lodówką. Pamiętaj, że to tylko teoria i nie oznacza, że musisz zmieścić 120 cm blatu między zlewem a lodówką.
Przechodzimy więc do drugiego elementu planowania ciągu roboczego czyli rozmieszczenia i dopasowania go do dostępnej przestrzeni. Masz 3 opcje ułożenia strategicznych punktów w kuchni:
- TrójkątBędzie odpowiedni w kuchni na planie U, G z równoległymi blatami lub w kuchni z wyspą na której będzie zlew lub płyta grzewcza. Przy tym ułożeniu musisz jednak pamiętać, aby zapewnić odpowiednie przejście – na tyle małe, żeby było wygodnie, ale też wystarczające, aby np. 2 osoby mogły się minąć w przejściu.
- Plan LMożesz wykorzystać zarówno w zamkniętej aranżacji kuchni, jak i w otwartej. Zaletą takiego ułożenia jest to, że jeśli w kuchni pracuje kilka osób – nie będą sobie wchodzić w drogę.
- Linia prosta
- Sprawdzi się znakomicie w wąskich pomieszczeniach i aneksach kuchennych, gdy nie chcesz stawiać wyspy między kuchnią a salonem.
We wszystkich tych przypadkach ma znaczenie czy użytkownicy są prawo czy leworęczni – kolejność punktów strategicznych powinna być optymalna.
Ciąg technologiczny a blaty, czyli jaka ilość blatu będzie optymalna?
Gdy już wybierzesz rozmieszczenie sprzętów upewnij się, czy uwzględnia odpowiednią ilość blatu. Każdy miłośnik gotowania powie, że tego nigdy za wiele. Jednak przez wzgląd na wygodę poruszania się po kuchni nie zalecamy podążania tą drogą. Odpowiednio rozmieszczone blaty wokół punktów ciągu technologicznego zapewnią płynność procesu gotowania.
Nawet w małej kuchni można uzyskać funkcjonalne minimum. Np. 30 cm miejsca obok każdego z punktów ciągu roboczego i minimum 60 cm blatu roboczego. Dlaczego warto wygospodarować te przestrzenie?
Zacznijmy od pierwszego punktu w ciągu, czyli przechowywania. Gdy wyjmujesz produkty z lodówki musisz je gdzieś postawić – już najmniejsza powierzchnia w tym miejscu ułatwi organizację pracy. Podobnie jest, gdy rozpakowujesz zakupy i możesz postawić torbę obok lodówki – oszczędzisz sobie kilku skłonów i kroków. Warto też pamiętać, aby lodówka znajdowała się możliwie najbliżej wejścia do kuchni – znowu zaoszczędzisz czas, gdy wchodzisz do kuchni tylko po napój.
Dalej w ciągu roboczym produkty trzeba umyć i gdzieś odłożyć, dlatego jeśli decydujesz się na zlew jednokomorowy uwzględnij ociekacz lub przestrzeń na blacie, gdzie odstawisz umytą żywność.
Jeśli zlew i kuchenka lub płyta grzewcza mogą być ustawione w linii to pomiędzy nimi wygodnie będzie umieścić główny blat roboczy. Musisz na niego przeznaczyć co najmniej 60 cm. Nawet jeśli możesz pozwolić sobie na większy radzimy jednak ograniczyć go do 120 cm – aby odległość między zlewem a kuchenką była optymalna. Nie chcesz przecież nieść ciężkiego garnka z wrzątkiem przez całe pomieszczenie, żeby odlać makaron. Dodatkowym argumentem za tym, aby ustawić zlew i kuchenkę lub płytę grzewczą obok siebie jest ograniczenie chlapania podłogę.
Jednak musimy się przyznać, że w naszych projektach często udowadniamy, że zasady są po to, żeby je łamać. W kuchni jednego z naszych klientów zrezygnowaliśmy zupełnie z blatu pomiędzy płytą grzewczą, a zlewem i okazuje się to bardzo wygodnym rozwiązaniem – wystarczy przechylić garnek, żeby odlać wrzątek. Blat roboczy jest niedaleko, bo z drugiej strony zlewu i jest wystarczająco duży, żeby móc na nim przygotowywać potrawy i ewentualnie odstawić umyte produkty, gdyby nie zmieściły się na ociekaczu zlewu. Warto wziąć pod uwagę i takie rozwiązanie!
Zauważ też, że blat z drugiej strony kuchenki znajduje się jednocześnie bardzo blisko lodówki – masz więc miejsce, żeby wyjąć i odstawić wszystkie potrzebne produkty za jednym razem, a później wystarczą 2-3 kroki, żeby produkty przygotować do obróbki termicznej, bo zlew i blat roboczy są w bliskiej odległości. Takich rozwiązań zawsze szukamy – wygodnych dla użytkowników.
Na obróbce termicznej kończy się nasz ciąg roboczy. Jeśli masz taką możliwość obuduj kuchenkę blatem z obu stron – odradzamy umiejscowienie na skraju blatu lub wyspy – nawet mała przestrzeń z jednej strony pozwala na odstawienie przypraw, czy przyborów do mieszania w garnkach. Unikaj kuchenki lub płyty grzewczej bezpośrednio przy ścianie, oknie lub wysokiej zabudowie – gotowanie chlapie, pryska i kipi – 30 cm blatu ograniczy skutki wybuchowych potraw.
Jeśli często korzystasz z piekarnika lub mikrofalówki również uwzględnij ją w ciągu roboczym. Jedni wolą schować piekarnik pod kuchenką np. ze względów estetycznych – piekarnik się po prostu brudzi, więc zastanów się, czy chcesz go prezentować na pierwszym planie. Można się tym nie przejmować, a jeśli wybierasz piekarnik z parownikiem to problem sam się rozwiązuje – łatwiej usunąć z niego zabrudzenia po skończonym gotowaniu. Jeśli więc chcesz ułatwić sobie korzystanie z piekarnika to polecamy umieścić go tak, aby pierwsza kratka była na wysokości blatu. Przy słupku z piekarnikiem umieszczamy wtedy blat wystarczający na ustawienie na nim gorącej blaszki i mamy dzięki temu wygodę i bezpieczeństwo w korzystaniu z piekarnika. Dla miłośników wypieków to ogromne ułatwienie.
Jak zapewnić sobie funkcjonalność w kuchni?
Podsumowując, podstawą funkcjonalności jest prawidłowe rozmieszczenie najważniejszych sprzętów oraz odpowiednia ilość blatów, która zapewni wygodnie korzystanie ze sprzętów i przygotowywanie posiłków.
Najpierw musisz zdecydować o ustawieniu strategicznych punktów w kuchni, czyli wierzchołków trójkąta roboczego. Najczęściej już samo pomieszczenie zadecyduje o tym, ale zastanów się też, czy tradycyjne i sugerowane rozmieszczenia są dla Ciebie odpowiednie.
Gdy już dopasujesz te punkty do swoich potrzeb i do pomieszczenia, które masz do zagospodarowania, czas na decyzję o ilości blatu – najpopularniejszym wyborem będzie mała przestrzeń obok każdego z wierzchołków naszego trójkąta roboczego (30 cm) oraz jeden większy blat roboczy (minimum 60 cm) w bliskiej odległości od kuchenki lub płyty grzewczej.
Pamiętaj, żeby zmierzyć odległości pomiędzy punktami, uwzględnij głębokość szafek i szerokość przejścia, jeśli ustawiasz sprzęty w dwóch rzędach.
Oczywiście nie musisz o tym wszystkim pamiętać, ani robić tego samodzielnie. Zobacz tutaj, jak realizujemy kuchnie na wymiar i dowiedz się jak wygląda u nas proces realizacji projektu od pierwszego Twojego telefonu.
Zastanawiasz się Czy Grupa Meblarska będzie dobrym wyborem dla Ciebie?
Zostaw numer telefonu – oddzownimy -> Ty ocenisz.
Szanujemy “prawo do nie” do takiego stopnia – że sami doradzimy inną usługę jeśli widzimy, że nasza nie będzie odpowiednia dla Ciebie.